Oliedienstverlener Fugro was veruit de sterkste stijger in de MidKap met een plus van 4,1 procent. De onderneming kende een zwaar 2016, maar presteerde desondanks beter dan analisten hadden verwacht.
Volgens KBC wist Fugro met zijn bedrijfsresultaat, marge en schuld de verwachtingen te overtreffen. Ook bij de kasstroom en het werkkapitaal deed de onderneming het goed. De zwakke vooruitzichten die Fugro voor dit jaar gaf vanwege de moeilijke offshore-markt komen niet als een verrassing, aldus KBC.
ING verklaarde dat Fugro op “alle fronten” de prognoses heeft overtroffen en wijst eveneens specifiek op het resultaat en de schuld. Ook is ING positief over het orderboek dat hoger uitviel dan gedacht. Het bedrijf kan volgens de bank in 2017 beter presteren dan eerder werd aangenomen.
Theodoor Gilissen meldde dat de financiële positie van Fugro niet zeer kritisch is en dat met de zwakke balansverhouding valt te leven aangezien de bodem in zicht is. Maar Gilissen vindt het risico te groot voor een fundamentele belegging in het bedrijf en daarom blijft het advies ‘niet aanbevolen’.
AEX lager in de min
De AEX noteerde kort na opening van de Amerikaanse beurzen 0,8 procent lager op 493,43 punten. De MidKap ging 1,1 procent omlaag tot 722,20 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 1,4 procent.
Staalbedrijf ArcelorMittal was na een daling van de metaalprijzen met een verlies van 2,6 procent een van de grootste verliezers in de hoofdindex in Amsterdam. In Londen gingen de mijnbouwbedrijven Rio Tinto en Glencore tot ruim 4 procent omlaag.
ING, ABN AMRO, Aegon en NN Group leverden op het Damrak 1,1 tot 1,9 procent in. In Londen zakte Royal Bank of Scotland 5 procent na de bekendmaking van het negende jaarverlies op rij. Standard Chartered leverde na cijfers 4,1 procent in. De Franse banken BNP Paribas, Credit Agricole en Société Générale zakten ook flink in Parijs en in Frankfurt was Commerzbank de grootste verliezer.
Galapagos begon na zijn cijfers nog positief maar koerste uiteindelijk 2,4 procent lager. Het bedrijf boekte over 2016 een nettowinst, terwijl een jaar eerder nog een verlies werd geleden en krikte ook de omzet op, maar beleggers waren niet overtuigd.
Wall Street mat
De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag lager geopend. Daarmee lijkt er mogelijk een einde te komen aan de lange reeks recordslotstanden van de laatste tijd. De Dow-Jonesindex sloot donderdag voor de tiende handelsdag op rij op een recordniveau. Beleggers verwerkten cijfers van enkele bedrijven.
De Dow stond in de openingsminuten 0,3 procent lager op 20,748 punten. De brede S&P 500 daalde 0,4 procent op 2354 punten en de technologiebeurs Nasdaq speelde 0,5 procent kwijt bij 5804 punten.
De kwartaalcijfers van Hewlett Packard Enterprise konden beleggers niet bekoren. HP Enterprise, dat zich toelegt op software en systemen voor bedrijven, zag de omzet afgelopen kwartaal sterk teruglopen en verlaagde zijn winstverwachting voor het gehele jaar. Het aandeel leverde bijna 10 procent in.